Soutěž na Kežmarku vyhrál ateliér architecti.cz

Novou podobu Kežmarské chaty určí ateliér architecti.cz

Mezinárodní architektonická soutěž uspořádaná občanským sdružením Kežmarská chata se uskutečnila 40 let od požáru, který zdevastoval původní stavbu této oblíbené tatranské chaty. Od poloviny června je tak známa její nová podoba, za níž stojí pražské studio architecti.cz ve složení: Filip Havliš, David Zámečník, Ondřej Novosad, Karel Havliš. Originální koncept uspěl v konkurenci 95 návrhů z osmi zemí Evropské unie.


Horská moderna

Moderní horská základna se má stát východiskem nejen pro horolezce, skialpinisty, ale i běžné turisty a rodiny s dětmi. Objekt sloužící k ubytování pro 40 hostů a jako restaurace včetně letní sluneční terasy s panoramatickým výhledem do kraje má stát na místě původní chaty v nádherné přírodě pod Kopským sedlem u Velkého Bieleho plesa v nadmořské výšce 1615 m n. m., kudy prochází východní část známé Tatranské magistrály. V místě zůstaly zachovány pouze sklepy a základy původní chaty zbudované v roce 1922. Vše ostatní zmizelo při ničivém požáru v říjnu 1974.

Atelier Architecti.cz přináší řešení

Studio architecti.cz zaujalo porotu soutěže osobitou architekturou a moderním přístupem promyšleným pro dané místo a podmínky. Lokalizace Kežmarské chaty je drsnými klimatickými podmínkami - vítr o rychlosti až 250 km/h, extrémní teploty, časté a silné dešťové a sněhové srážky - pro architekty výzvou. Úkolem bylo do daných podmínek navrhnout stavbu, která by jako první na Slovensku splňovala nejpřísnější ekologické normy a byla energeticky nenáročná a soběstačná na podobném principu jako alpské chaty Monte Rosa či Schiestlhaus. Právě náročné klimatické podmínky jsou východiskem vítězného architektonického, stavebního a technického řešení studia architecti.cz.

Věda a technika v chatě

Třípodlažní, kompaktní a aerodynamicky tvarovaná stavba, vychází pro nejmenší tepelné ztráty ze tvaru koule. Zešikmenými stěnami chata rezonuje se stěnami horských štítu, vytváří přirozenou dominantu přírodní lokality, ale také současně reaguje na proudění větru a dešťové a sněhové srážky. Minimalizovaná půdorysná plocha ve spojení s aerodynamickým tvarem snižuje vznik sněhových závějí v okolí domu. K jihu obrácené fasády jsou využity jako lapače slunečního svitu - a to jak tepelné energie skrze prosklenou fasádu, tak i elektrické energie skrze fotovoltaické panely na šikmé střeše.

Orientace

Orientace chaty hlavní stranou k jihu směrem ke slunci a současně nejatraktivnějším výhledům (Kozí, Lomnický a Kežmarský štít, Velká Svišťovka) umožňuje sledovat panorama hor a kochat se výhledem na Biele pleso a bezprostřední okolí. Vnitřní prostor chaty je půdorysně rozdělen do tří funkčních pásu a optimálně využívá každého místa. Přední pás, situovaný na jih, je určen pro pobyt návštěvníků chaty (jídelna, ubytování hostů), střední pás zajišťuje provoz chaty (kuchyně, hygienické zařízení a ubytování personálu), zatímco zadní část, která je jakožto severní strana nejvíce ochlazovaná, slouží pro skladování.

Vstupte dovnitř

Návrh interiéru je laděn do přírodních odstínu a materiálů - stropy a stěny přiznávají konstrukční dřevěné panely, dělící příčky jsou skleněné, podlahy převážně prkenné, ve společenské části tvoří výrazný prvek nosné dřevěné trámy a nábytek je převážně dřevěný. Zvolená konstrukce a navrhované technologie se blíží energeticky pasivnímu standardu. 70 až 80 % provozu pokryje energie získaná ze slunce, zbytek doplní kogenerační jednotka na biomasu, tepelné čerpadlo a systém akumulačních zásobníku tepla.

Kontakt pro média:

Klára Šilhavíková, k.silhavikova@atlas.cz, +420 605 370 700

Zajímavosti

Vyhledejte si ubytování

Fotografie


Novinky na váš e-mail

 

  • Liptov
  • Slovakia.travel
  • Horská záchranná služba
  • Union Pojišťovna
  • Booking.com - rezervace ubytování v Tatrách

Top

↑ nahoru