Vyšel časopis TATRY č. 3/2014

Vybíráme z obsahu časopisu Tatry. Více jak 50 let přináší informace z Vysokých Tater.

V třetím čísle časopisu Tatry v roce 2014 Milan Lasica prozrazuje, že se mu Tatry zdají takové vyslečené. Tatry ale nejsou nahé, naopak. Leží na nich pestrá příroda, která píše příběhy. O lidech, jako třeba o Ladislavu Janigovi nebo o sobě samotné, příkladem budiž Gerlachovský štít. Květnové číslo nevynechává ani tatranský les nebo soutěž pro děti. Pojďte nahlédnout blíž.

Časopis TATRY 03/2014Na co se můžete těšit v dalším čísle časopisu Tatry?

Nenechte si ujít polemiku o povaze turistiky v nejvyšších slovenských horách, téma je to čím dál víc ožehavější. Laviny a jejich záludnosti poznáte na lavinovém kurzu, i horská záchranná služba takové pořádá. Zajímavý článek je i o květinách, které od příštího týdne může mj. obdivovat v botanické zahradě v Expozícii tatranskej prírody v Tatranské Lomnici. K sedmdesátce Ladislava Janigy popřál i časopis Tatry.

Tatry, to je divoká příroda

  • Orli v tatranském povětří
    Při toulkách přírodou občas naše oči podvědomě vzhlédnou k obloze, kde můžeme pozorovat impozantní orly jak plachtí nad územím Tatranského národného parku. V článku se dozvíme o dvou představitelích orlů, kteří obývají slovenské velehory.
    Text: Pavol Kráľ
  • Usměrněním turistiky chrání přírodu 
    Jednou se přivazujeme řetězy ke stromům, abychom je zachránili. Podruhé chceme aby lidé v národním parku měli vstup umožněn kamkoliv. Formou petice se stotisícem podpisů chce Klub slovenských turistů zrušit zákazy i sezónní uzávěru některých lokalit. Za otevření Tater pro turisty jsou o lesoochranáři (VLK), kteří sice prosazují bezzásahovost v tomto území, ale v pohybu lidí po národním parku během celého roku problém nevidí. Správci území zrušení sezónní uzávěry odmítají, zpřístupnění dalších lokalit oponují. Mají důvody, na které někteří turisté a lesoochranáři zapomínají.
    Text: Lenka Burdová
  • Milovníkom adrenalínu vraj riziko stojí za to
    Každý člověk jdoucí v zimě do hor uvažuje nad možným rizikem. Pravděpodobně k nejobávanějším patří laviny. O lavinových neštěstích už toho bylo hodně řečeno i napsáno, tak se už veřejnost trošku poučila. Horolezci, skialpinisté, zimní turisti čím dále častěji mají za sebou i lavinový kurz pod vedením některého zkušeného odborníka, ať už je to přímo lavinový preventista nebo člen horské služby či horský vůdce. Sami pak mají vlastní zkušenost a mají osvojené, co je třeba dělat v kritické situaci.
    Text: Peter Svätojánsky

Osobnosti v čísle

  • Laco „Tatko“ Janiga
    V červnu to bude třicet pět let, co spadl ve Vysokých Tatrách vrtulník se záchranáři a on od té doby oslavuje narozeniny dvakrát do roka. I když mu tehdy nedávali velké naděje na vyléčení, natož aby se ještě vrátil do hor, on popřel všechny prognózy lékařů. Rok od neštěstí byl opět v práci, aby pomáhal druhým. Laco „Tatko“ Janiga, velký „průšvihář“ a věčný optimista, oslavil sedmdesáté narozeniny.
    Text: Ingrid Janigová
  • Milan Lasica: Tatry sa mi zdajú také vyzlečené
    Nikdy nebyl velkým turistou. I přesto pod tatranskými štíty strávil část svého života. Jako dítě na turistických cestách a jednou i na vrcholu Lomnického štítu. Později jako člen estrádní skupiny bavil rekreanty v léčebných zotavovnách. Mnozí Tatranci jsou jeho přáteli. Ale pro něj samotného je nejkrásnější pohled na Tatry z golfového hřiště. Milan Lasica.
    Text: Lenka Burdová

Otevírá se letní expozice s tatranskou přírodou

  • Vzácne semienka často rozkradnú
    To, co ze vzácné květeny nemůžete vidět ve vysokohorském prostředí Tater, najdete v Expozícii tatranskej prírody v Tatranské Lomnici. V horách se o rozmnožování rostlin postará příroda sama, v botanické zahradě se o výsev a pěstováni starají odborníci. Dovolte nám představit život sazeničky od semínka až po dospělého jedince připraveného na vysazení do alpinia či určeného na prodej nejvzácnějšího z nich: hořce Clusiova (Gentiana clusii) z čeledi Gentianaceae.
    Text: Janka Černická

Zajímavosti

  • V roce 2014 vychází třetí číslo. Časopis Tatry vychází 6x ročně vždy začátkem lichého měsíce.
  • Předplatné v České republice zajišťuje: MediaCall s.r.o., Vídeňská 995/63, 639 00 Brno, tel.: +420 532 165 165, import@mediaservis.cz. Výše předplatného je 6.60,- €.
  • Slovensko-polské vydání se připravuje 1x ročně před letní turistickou sezónou. Ti, kteří si TATRY předplatili na jeden rok, mají mimořádné číslo zdarma. Jinak je jeho cena 1.60,- €.

  • Slovakia.travel
  • Horská záchranná služba
  • Liptov
  • Booking.com - rezervace ubytování v Tatrách
  • Slovakia Tatry
  • Mega Ubytovanie
  • Alpenverein Edelweiss

Top

↑ nahoru