Vyšel časopis TATRY č. 6/2014

Vybíráme z obsahu časopisu Tatry. Více jak 50 let přináší informace z Vysokých Tater.

Šesté letošní číslo časopisu Tatry se zaměřuje na témata, která souvisejí s přírodou i lidmi v horách. Všímá si z živočichů např. bobra nebo zajíce, zajímá se o modříny ve vichřici a také vám přinese druhý díl historie 1. světové války v Tatrách. Podívejte se na přehled dalších zajímavých článků.

Časopis TatryCo si můžete číst v novém čísle časopisu Tatry?

Peter Michelčík popsal zajímavou věc. Větrná smršt Žofie, která se v letošním roce v květnu prohnala Tatrami, značně poškodila nejen dospělé lesní porosty, ale i odrůstající mladiny a v nich předovším modřín opadavý. Lidé z Výzkumné stanice Státních lesů TANAPu hledali odpověď na otázku, proč? Aby toho nebylo málo, současně vyšlo i mimořádné číslo věnované ničivým účinkům padavého větru v roce 2004. Vzpomínáte také na kalamitu, která změnila Tatry?

První světová válka v Tatrách

  • Prvá svetová vojna a Vysoké Tatry II. diel
    Frontové linie se k Vysokým Tatrám přiblížily nejblíže na přelomu let 1914/1915. Přímé boje se jim sice po celou dobu války šťastně vyhýbaly, ale teritoriálně vzdálené válečné události připravily pro ně čtyři těžké roky.
    Text: Ivan Bohuš st.

Mezi tatranskými vrcholy

  • Objasnené tajomstvo
    Asi před patnácti lety jsem na břehu Nižného Terianského plesa v dolině Nefcerka našel pozůstatky po vybuchnuté letecké bombě. Střepiny ležely jen několik metrů od hladiny jezera. Tehdy jsem je nechal ležet na místě, ale ihned mi došlo, že se k nim určitě vrátím.
    Text: Pavol Kráľ
  • Vývoj vegetácie v poľadových dobách
    Pozorný návštěvník si v přídodě všimne rozdíly v zastoupení rostlinných druhů podle nadmořské výšky, vlhkosti půdy, množství slunečního světla anebo sklonu svahu. Málokdo se však zamyslí, kde se tu rostliny vzaly a odkud na svoje stanoviště přišly. Častokrát jsou to velmi pozoruhodné a tisíce let trvající příběhy.
    Text: Zuzana Homolová
  • Nájdený stratený sa domov už nevráti
    Srpnové počasí připomínalo spíš to aprílové. Množstvím srážek i teplotou. Z pohledu horských záchranářů se tento měsíc zapíše do kronik jako měsíc pátrání. Ztracených houbařů, zejména ve starším věku, bylo jako hub po dešti. Ale hledali se i tací, co si přišli do hor odpočinout. A tak záchranáři měli o práci postaráno ve dne i v noci. Na jednu pátrací akci určitě jen tak nezapomenou.
    Text: Peter Svätojánsky

Osobnosti v šestém čísle

  • Na Tatry nedám dopustiť!
    Martin Bendik, jednadvacetiletý rodák z Popradu, který je v Tatrách jako doma. Tohoto slovenského reprezentanta ve sjezdovém lyžování můžete potkat na tatranských svazích, turistických cestách i na nejvyšších vrcholech.
    Text: Marián Galajda
  • Ja som sa neodmlčal, mňa umlčali
    16. května 2014 uplynulo třicet let od úmrtí kněze, básníka a prozaika Janka Silana. V listopadu si kulturní veřejnost připomene sto let od jeho narození. Ve Važci slaví Kulturní rok Janka Silana. V pravidelných měsíčních intervalech si společně připomínají tuto jedinečnou osobnost. Kdo vlastně byl Janko Silan a jako psal?
    Text: Mária Benčatová
  • Kniha plná spomienok
    U základů bývalé Kežmarské chaty u Veľkého Bieleho plesa se její fanoušci setkali společně už sedmkrát, aby tu vzpomínali na časy, když ještě chata stávala. Po osmé bylo místo setkání i Biela voda, protože mnozí z těch, co chatu pamatují, už by nahoru k plesům nevyšli.
    Text: Lenka Burdová

Dobrovolníci pomáhají Tatrám

  • Bez nároku na odmenu
    V přírodním prostředí Tatranského národního parku každoročně odpracují stovky hodin. Bez nároku na odměenu tak vykonají službu prospěšnou veřejnosti za tisíce eur. Členové základní organizace Slovenského svazu ochránců přírody a krajiny Vysoké Tatry a občanského sdružení Zachráňme tatranského kamzíka. A nejen oni.
    Text: Lenka Burdová

Zajímavosti

  • V roce 2014 vychází šesté číslo. Časopis Tatry vychází 6x ročně vždy začátkem lichého měsíce.
  • Předplatné v České republice zajišťuje: MediaCall s.r.o., Vídeňská 995/63, 639 00 Brno, tel.: +420 532 165 165, import@mediaservis.cz. Výše předplatného je 6.60,- €.
  • Slovensko-polské vydání se připravuje 1x ročně před letní turistickou sezónou. Ti, kteří si TATRY předplatili na jeden rok, mají mimořádné číslo zdarma. Jinak je jeho cena 1.60,- €.

Vyhledejte si ubytování


  • Slovakia.travel
  • Horská záchranná služba
  • Liptov
  • Booking.com - rezervace ubytování v Tatrách
  • Slovakia Tatry
  • Mega Ubytovanie
  • Alpenverein Edelweiss

Top

↑ nahoru