Vyšel časopis TATRY č. 1/2015

Vybíráme z obsahu časopisu Tatry. Více jak 50 let přináší informace z Vysokých Tater.

První letošní číslo časopisu TATRY se zaměřuje na témata, která souvisejí s přírodou i s lidmi v horách. Všímá si z živočichů např. vlka, zajímá se les a květiny a také vám přinese informace z podhůří, konkrétně z Tatranské Lomnice. Tam se chystá rekonstrukce Hotelu Lomnica. Podívejte se na přehled dalších zajímavých článků.

Časopis Tatry 1/2015Co si můžete číst v novém čísle dalšího ročníku časopisu TATRY?

Hotel Lomnica se bude opravovat, může tak zmizet asi nejviditelnější tatranská haraburda. V horách řádí paní Zima a s ní i lavina. Jedna taková spadla nedaleko Chaty pod Rysmi, obešla se bez obětí. Z divokých zvířat v Tatrách zaujme určitě vlk. I jemu je na stránkách časopisu věnován prostor. Samotný vlk v Tatrách (horách) takový prostor dlouho neměl. Ivan Bohuš st. hledá prvního zimního turistu ve Vysokých Tatrách. 

Rekonstrukce v Tatranské Lomnici

  • Opraví ho vraj cudzinec
    Psal se rok 1893, když v Tátra-Lomnicz postavili hotel Tátra-Lomnicz-szálloda. Měl tři poschodí a dvacetosm pokojů, restauraci a kavárnu. Jeho projektantem byl architekt a stavitel Gedeon Majunke. Celá desetiletí byl nejreprezentativnější ze všech staveb ve Vysokých Tatrách. Po stodvaceti letech je z něho „tatranská haraburda“. Nový majitel vzácného historického objektu a zároveň investor slibuje, že ne nadlouho.
    Text: Lenka Burdová

Mezi tatranskými vrcholy

  • Lavína bez obetí
    Terén byl silně zledovatělý a pokrytý šedesáti až osmdesáti centimetrovou vrstvou nového sypkého sněhu. Po silné, několikahodinové vichřici byl slunečný a jasný mrazivý den. Asi třicet metrů pod vrcholem Ťažkého štítu se odtrhla velká sněhová deska a ztrhla trojici navázanou na laně do hloubky přibližně pětset metrů.
    Text: Marko Rajčan
  • S fortieľom starých otcov
    Aby voda v potocích nevymývala břehy, zhotovují se při nich opěrné stavby z mohutných kmenů stromov. Zhotovit je, to není vůbec jednoduché. Chce to fortel, který po otcích má dnes v rukách už jen několik mistrů tesařů. Jedním z nich je Valent Kotarba ze Ždiaru, kterého celý život živí okolní les.
    Text: Lenka Burdová
  • V parku má vlk životný priestor zabezpečený
    V období uzákonenia národných parkov sa vlk v Tatrách nevyskytoval. Prvýkrát bola jeho prítomnosť zistená v slovenskej časti v roku 1955,“  dočteme se v encyklopedii TATRY vydavatelství Baset. V polské části se tak stalo dokonce až v osmdesátých letech minulého století. V současnosti patří vlk dravý (Canis lupus Linnaeus, 1758) na území celých Tater mezi chráněné druhy živočichů.
    Text: Lenka Burdová

Lidé v prvním čísle

  • Prvý tatranský zimný turista
    V létě lidé prokazatelně a neanonymně chodívali na tatranské štíty už od roku 1615. V zimě byla situace jiná. Ve čtyřicátých letech 19. storočia se do sněhem zavátých dolin prokazatelně odvažoval chodit jen Eduard Blasy. Trvalo ještě další tři desetiletí, během kterých ovládaly místní lidi, i z nejbližších dědin a měst, děsivé představy a fámy o tajuplných hrozbách kruté horské zimy.
    Text: Ivan Bohuš st.
  • Hokej pod Tatrami má osemdesiatpäť rokov
    V záveru roku 2014 uplynuly hned tři významná výročí v historii slovenského ledního hokeje a všechny tři jsou spjaté s Vysokými Tatrami.
    Text: Rastislav Ovšonka
  • Tatry lákali turistov krásnymi hotelmi
    Podle slov spisovatele Vojtěcha Zamarovského je architektura ukazatelem kultury či civilizace vypovídající o materiální, ale i o ideové stránce života své doby. Je pravdou, že domy tu zůstanou ještě dlouho po nás. Nejen o architektuře pod Tatrami hovoří rodák z Popradu, architekt Samuel Netočný.
    Text: Dominika Branná

Tatry hvězdám, hvězdy Tatrám

  • Najväčším najvyššie
    Dalekohled v observatoři na Skalnatém Plese vyměnili za nový. Je největší na Slovensku.
    Text: Adriana Antošková

Zajímavosti

  • V roce 2015 vychází první číslo. Časopis TATRY vychází 6x ročně vždy začátkem lichého měsíce.
  • Předplatné v České republice zajišťuje: MediaCall s.r.o., Vídeňská 995/63, 639 00 Brno, tel.: +420 532 165 165, import@mediaservis.cz. Výše předplatného je 6.60,- €.
  • Slovensko-polské vydání se připravuje 1x ročně před letní turistickou sezónou. Ti, kteří si TATRY předplatili na jeden rok, mají mimořádné číslo zdarma. Jinak je jeho cena 1.60,- €.

Fotografie


  • Slovakia.travel
  • Horská záchranná služba
  • Liptov
  • Booking.com - rezervace ubytování v Tatrách
  • Slovakia Tatry
  • Mega Ubytovanie
  • Alpenverein Edelweiss

Top

↑ nahoru